zaterdag 28 maart 2020

Portør i coronatider


Der er nu gået to uger siden vi fik at vide at Danmark ville gå i lock down mode. I mandags fortalte vores statsminister at det i hvert faldt vil fortsatte indtil efter påskeferien. Min kæreste er underviser, så det betyder at hun arbejder hjemmefra. En stor del af hendes dage går med at lave og modtage lektier, online møder med kollegerne og holde lidt øje med vores børn som selvfølgelig også er hjemme. Det der imponerer mig rigtig meget er hvor nemt de har det med deres online skolearbejde. Lektier, kontakt med deres undervisere og med deres klassekammerater. Det hele foregår i en online verden som for mig var ren fantasi da jeg gik i folkeskolen.

Nu er jeg portør, så jeg arbejder som sædvanligt. Men hele situationen er selvfølgelig langt fra sædvanlig. På grund af lock down, og som forberedelse på den forventede bølge af covid-19 patienter, blev der taget en masse forholdsregler som skal sørge for at en stor del af sygehusets kapacitet kan bruges til disse patienter. Alle indkaldelser til ambulante indgreb eller undersøgelser er udskudt. Og det betyder at vi som portører oplever dage hvor der er meget stille i forhold til den travle daglig dag som vi er vant til. Det er desværre forholdsvis normalt for os at vi er en time (eller to) bagud med opgaverne. Nu er vi faktisk fremme og aflevere patienter før tid. Det bliver nok et kæmpe chok når alt bliver normalt igen.
 
Fordelen ved lock down er at antallet af de standard patienter som kommer ind på skadestuen, er faldet meget. Jeg tror ældre borgere bliver indenfor, eller passer meget mere på når de skal ud for antallet af hoftepatienter ligger lavere end før covid-19 kom til Danmark. Det samme gælder sportsrelaterede skader, trafikuheld, hestepiger der falder fra hesten, børn som leger for vildt. Allesammen mangler de i deres normale tal. I mandags havde jeg atc vagt og kl. 10.00 var der kun tre patienter. Normalt på en mandag, ved 15 tiden, er alle stuer optaget og ligger/sidder der en 15 stykker på gangen. Og folk bliver sendt hjem fordi ventetiden er mere end 12 timer.
 

Den ro som nu kom over sygehuset, er godt nok en surrealistisk ro. Det føles helt klart som stilhed før stormen. Lige nu er der så stille at man bare får fornemmelsen at NU skal der altså ske noget. Det her passer ikke. Den fornemmelse bliver endnu stærkere når man kigger på hvad der sker i udlandet. Tallene fra Italien er grim læsning og stigningen af smittede i Spanien, Holland og USA er markant. Indtil videre virker det som om Danmark slipper for det værste. Mange håber at regeringen har gjort det rigtige for at inddæmme spredningen. Man regner med at covid-19 i Danmark vil peake i uge 14. Flere og flere bliver testet og resultatet er at der bliver opdaget flere og flere smittede patienter. Lige nu er der 2010 smittede i Danmark, 430 patienter er indlagt, hvoraf 109 ligger på intensiv. Indtil videre er der 52 døde pga covid-19. Region Nordjylland er den mindst ramte region i Danmark. Indtil videre har vi 30 indlagte, hvoraf 9 ligger på vores intensiv afdeling.

Region Nordjylland har udvidet antallet af senge til covid-19 patienter til 200. Halvdelen er på Sygehus Syd i Aalborg, resten på Farsø Sygehus. konsekvensen er at der flyttes rund med en del afdelinger så der kan laves plads til covid-19 senge. Personalet der arbejder på pandemiafdelinger kommer fra alle mulige diverse afdelinger på sygehuset. Det sørger for at der hænger en lidt  sjov og hyggelig atmosfære på de covid-19 afdelinger som er kommet i gang med at modtage patienter. L


På grund af covid-19 får alle ansatte også en ordentlig genopfriskning af almen hygiejne og isolationshygiejne på sygehuset. Personalet som har direkte kontakt med patienter som er smittet med covid-19 har altid fuldt beskyttelse på: visir/brille, mundbind, handsker og isolationsdragt. Når vi som portører skal transportere en covid-19 patient, bliver sengen gjort ren og patienten får mundbind på. under transporten behøver vi så ikke have noget isolationsudstyr på. Det vi skal er at vaske og spritte hænder inden og efter transport.
Nu ved jeg godt er det føles for nogle som om det ikke er nok beskyttelse mod at blive smittet. Men når alle isolationsregler overholdes (og jeg har ingen grund til at tvivle på det) er der ingen fare for ens personlige helbred. Al sundhedspersonale får ekstra undervisning i korrekt isolationshygiejne. Bortset fra lægerne. Det der så sker er at nogle læger håndterer deres egne retningslinjer i stedet for at følge de officielle retningslinjer. Og det skaber utryghed under personalet. Det oplevede jeg da jeg skulle modtage en patient i skademodtagelse som havde fået hjertestop. Der var ingen anvisninger at patienten var smittet med covid-19, så ingen af personalet havde mundbind eller isolationstøj på. Da lægen kom ind på stuen var det første han gjorde at tage mundbind på. Og med det samme blev alle på stuen usikre. Ved han noget vi ikke ved? Skal vi nu også have mundbind på? Hvad skal vi nu? Lidt efter kørte vi på OP med patienten og vi blev taget imod af OP holdet som var iført isolationstøj og vi fik næsten skæld ud over at vi ikke havde noget på. Altså, nogle skal vænne sig lidt til at følge den korrekte procedure. Men det kommer nok.

Heldigvis er alle klar til det der muligvis kommer. Flytningen af de forskellige afdelinger kører uden problemer. Alle er positive og der er godt nok "vi er så klar!" stemning blandt personalet. Jeg håber at den lock down har den effekt den skal have og at covid-19 skaden bliver minimalt. Men skulle der være brug det, vil alle gøre deres allerbedste for at komme igennem covid-19 krisen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten